Ligging
Wilt u foto's zien, opent u dan hier het fotoboek

De vakantiewoning ligt in Oirsbeek, een kerkdorp van de gemeente Schinnen, aan de voet van de Beukenberg. De woning geeft aan de voorzijde uit op door paarden begraasde weilanden en een holle weg, waar vos, marter en haas zich door vroege wandelaars laten betrappen. Aan de achterzijde van de woning ligt een voormalige zandgroeve, door de provincie Limburg veranderd tot een landschapspark.

Op een boekenplank in de woonkamer vindt u toeristische informatie over Limburg; zijn natuur, zijn attracties, zijn winkelcentra enzovoorts. Vooral over de directe omgeving van Bosschage ligt er documentatie. Op alle momenten van de dag en in alle jaargetijden is het landschap een blikvanger. Zonlicht en stilte vervolmaken het.

Oirsbeek
Oirsbeek is een dorp van ca. 4000 inwoners dat zijn naam dankt aan de beek de Oir, ook wel oer genoemd, waarschijnlijk omdat het water ervan ijzerhoudend is. Nadat deze beek decennia lang ondergronds stroomde, meandert ze nu weer in het wandelgebied de Kakkert, op ongeveer 500m van Bosschage af

Schinnen
Schinnen is een gemeente aan de rand van Sittard-Geleen gelegen; van hieruit zijn de steden Heerlen, Maastricht, Valkenburg en Aken alle binnen het halfuur per auto bereikbaar. In de gemeente is weinig industrie en vooral veel agrarische activiteit. Grazende koeien en schapen, wuivend gerst voor bierbrouwerij Alfa, fris groen blijvende suikerbieten voor de plaatselijke stroopfabriek Canisius bedekken als een prachtige kleurendeken ’s zomers de glooiende hellingen van deze gemeente. Het zijn de hellingen van Beekdalgebied, dat het Zuid-Limburgse heuvelland en de Belgische Ardennen aankondigt en een even erge kuitenbijter is. Nieuw in het landschap zijn de druivenvelden; in de Windraak is gestart met de wijnproductie; tussen Schinnen en Puth zijn inmiddels enkele ha in productie genomen. Schinnen is er veel aan gelegen een toeristische trekplaats te worden. Zo is in de voormalige steenfabriek Plinthos een centrum voor natuur- en milieu-educatie geherbergd, ontwikkelt zij nieuwe wandelroutes en steunt zij de kunstroute in Schinnen die elk jaar langs de ateliers van de meer dan 20 in de gemeente gevestigde kunstenaars voert. Schinnen is ook genomineerd als wandelgemeente van Nederland in 2012.

Wandelen
Vanuit de vakantiewoning loopt u direct het natuurgebied in. Over deels geasfalteerde wegen en gedeeltelijk onverharde paden kunt u urenlang wandelen, waarbij de kerktorens van de verschillende dorpen een oriëntatiepunt zijn. U wordt slechts af en toe opgemerkt door een ploegende boer of een spiedende buizerd. Voor u hebben we enkele wandelroutes van ca 3 uur uitgezet, die u langs alle landschapsschoon voert, maar u ook brengt naar het terras van een ijsboerderij, van een café en van kasteel Doenrade. Ook kunt u de vanboomtotbeeldroute lopen die u niet alleen de betoverende pracht van het beekdal laat zien, maar ook de houtsculpturen van Van Wijlick. Op 5 km afstand ligt de Brunssumerheide met de vooral in voor- en najaar unieke heidebegroeiing en de meanderende Rode Beek. Nieuw is de Kakkert-wandelrouite van ca 5 km, op ongeveer 500m van Bosschage. Zij volgt onder andere een meanderende beek en loopt langs verschillende graften op en af, die tezamen het Ketelenboske worden genoemd.

Fietsen
Ook fietsend kunt u Schinnen verkennen. Dit betekent wel dat u een flinke inspanning moet leveren, want klimmen moet u net zoveel als dalen; bovendien zijn er verschillende hellingen met een stijgingspercentage van meer dan 10%. U kunt per fiets de kerkdorpenroute afleggen die we voor u hebben voorgetrapt; uiteraard liggen op deze route enkele plaatselijke bezienswaardigheden: kastelen Terborgh, Doenrade en Amstenrade, de kerken van Oirsbeek en Schinnen, en niet te vergeten de Schepenbank in Oirsbeek en plaatselijke molen. Onderweg kunt u koffie met vlaai nuttigen. Met de fiets ben u trouwens ook in drie kwartier in Valkenburg, Gulpen of Epen. U kunt ook voor een sportieve variant kiezen: u kunt een mountainbikeparcours van ca 40 km volgen.

Thuis in Heuvelland
Mocht u een dagje willen wandelen langs de Geul bij Epen en er de wilde orchidee zien bloeien, een keer zelf de Keutenberg uit de Amstel Gold Race willen opfietsen of willen afdalen in de grotten van Valkenburg, u bereikt deze attracties binnen het half uur. Naar Eyserheide, voor ons het meest karakteristieke plekje van Limburg, is het zelfs maar twintig minuten rijden. We hebben er voor u een korte wandeling voorgelopen; we raden u aan deze wandeling te combineren met een bezoek aan het terras van Bie de tantes in Eys.

Maastricht
Binnen het half uur bent u in Limburgs provinciehoofdstad Maastricht. Van deze stad is André Rieu misschien voor u de beste representant; gezelligheid en gastvrijheid van de Maastrichtenaren zullen u, zittend aan een van de vele terrassen op het Vrijthof, het plein bij de Onze-Lieve-Vrouwekerk en Het Bassin, de Maastrichtse binnenhaven, zeker even zeer bekoren als Rieus muziek. En er is een overstelpend aanbod aan kwalitatief hoogstaande restaurants. Maastricht is natuurlijk een winkelmetropool met talloze kledingmodezaken, fraaie boekhandels, bijzondere kunstgalerieën en niet te versmaden winkels waarin Limburgse gerechten en speciale wijnen worden verkocht. En mocht u cultureel Maastricht willen verkennen, dan zijn het Bonnefantenmuseum en de Servaeskerk slechts 2 genoemde trekpleisters.

Parkstad
Op tien kilometer ligt de voormalige mijnwerkersstad Heerlen. De stad heeft twee toonaangevende winkelcentra: Woonboulevard Heerlen met een vestiging van Ikea en Centrum Heerlen. Cultureel heeft de stad ook veel te bieden: er zijn Romeinse thermen; de Stadsschouwburg beschikt over twee zalen en biedt een programma voor jong en oud; er zijn verschillende bioscopen en er is een filmhuis, gevestigd in het voormalig Schunckgebouw. En het is natuurlijk een uitgangscentrum met talloze kroegen, verschillende discotheken en legio eetcafés. Buiten het stadscentrum liggen twee toeristische topattracties: het Gaiapark, bijna unaniem de mooiste dierentuin van Nederland genoemd, en Mondo Verde met de prachtige wereldtuinen.

Aken
En binnen het half uur bereikt u ook Aken. Deze Duitse grensstad is een echte metropool, waar jaarlijks tienduizenden jongeren komen studeren en hun vermaak zoeken. De stad met een Duits maar tegelijk ook internationaal karakter bruist van het leven en is een must voor hen die over de grens heen willen kijken. Exclusieve winkels en sfeervolle terrassen wisselen elkaar in het centrum van de stad af. Natuurlijk zorgen de Dom van Aken met de onlangs gerestaureerde Paltzkapel van Karel de Grote en een vestiging van de befaamde Sammlung Ludwig ervoor dat ook kunstminnaars er aan hun trekken komen.

Levensmiddelenwinkels en eetgelegenheden in de buurt van Bosschage
Oirsbeek heeft een grote Jumbo-supermarkt en een dorp verder ligt een vestiging van Albert Heyn. Ook vindt u in Oirsbeek een slagerij en een viswinkel, zodat u snel een maaltijd kunt bereiden in onze goed geoutilleerde keuken. In de buurt ligt boerderijwinkel Keulen, waar u behalve groente en fruit ook, koude schotels en dagverse pizza en lasagne kunt kopen. Wilt u een keer niet zelf koken, dan kunt u terecht in een groot aantal plaatselijke restaurants. In ons appartement vindt u een folder waarin we de voornaamste eetgelegenheden uit de streek voor u kort beschreven hebben.